| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Logelemzés

(angolul: Log analysis)

Az informatikai rendszerek főbb alkotóelemei ‒ az operációs rendszerek, az alkalmazások, a különféle szoftver és hardver elemek ‒ működésük során naplófájlokban rögzítik a különböző folyamatok, események részleteit, rengeteg naplóbejegyzésben, vagy más néven logban.  A logok a működés szempontjából kifogástalan naplóbejegyzések mellett a rendellenes működéseket  ‒ (vagyis az incidenseket) ‒ jelző naplóbejegyzéseket is tartalmaznak. Az incidenseket mindig megelőzi a rendszerekben bekövetkező viselkedésbeli változás.
A rendszerek működése során esetleg előforduló incidensek felderítését, a hiba/probléma meghatározását a logok (naplóbejegyzések) elemzésével derítik fel. 

A logelemzés az összegyűjtött, központosított, aggreált (vagyis feldolgozható formába átalakított) naplóbejegyzéseken kerül végrehajtásra. Egy naplóelemző rendszer az informatikai rendszerek naplóállományait összegyűjteni és tárolni képes, és igény szerinti vizsgálatokat végrehajtani tudó megoldás.

A naplóelemzés célja sokféle lehet, például az üzemeltetés támogatása vagy a biztonság növelése. Az elemzési feladatokat külső és belső szabályzók, illetve igények határozhatják meg.