| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Fogalomtár

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Galois / számláló mód

A Galois/számláló mód (angolul: Galois/Counter Mode (rövidítve GCM)) a kriptográfiában a hatékonyságának, teljesítményének köszönhetően széles körben alkalmazott szimmetrikus kulcsú kriptográfiai blokkok rejtjeleinek működési módja . A korszerű, nagy sebességű kommunikációs csatornák GCM átviteli sebessége olcsó hardver erőforrásokkal is elérhető. A művelet egy hitelesített titkosítási algoritmus, amely az adatok hitelességének, integritásának és bizalmasságnak egyaránt megfelel. A GCM  128 bites blokkmérettel került meghatározásra. A Galois üzenet hitelesítési kód (GMAC) a GCM-nek a csak hitelesítésére szolgáló változata, amely növekményes üzenet-hitelesítési kódot képezhet. Mind a GCM, mind a GMAC tetszőleges hosszúságú inicializációs vektorokat képes elfogadni.

A különböző blokk rejtjel működési módok egymáshoz képest jelentősen eltérő teljesítmény- és hatékonysági jellemzőkkel rendelkeznek, még akkor is, ha ugyanazt a blokk rejtjelet használják. A GCM teljes mértékben kihasználhatja a párhuzamos feldolgozás előnyeit, és a GCM végrehajtása hatékonyan működhet szoftver vagy hardver megoldásokban egyaránt.

Galois/Counter Mode (rövidítve GCM)
GDPR

General Data Protection Regulation (GDPR)Általános Adatvédelmi Rendelet
Az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott, a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 rendelet.

Gyakoriság

0 és 1 közötti érték, amely azt mutatja, hogy valamilyen esemény a kísérletek mekkora hányadában következik be. Pontosan: relatív gyakoriság.

Forrás: © Muha Lajos: Fogalmak és definíciók, 2004 [In.: Az informatikai biztonság kézikönyve (szerk.: Muha Lajos), Budapest: Verlag Dashöfer Szakkiadó, ISBN 963 9313 12 2]

Gyenge pont

Az informatikai rendszerelem olyan része vagy tulajdonsága, amelyen keresztül valamely fenyegetés megvalósulhat.

Forrás: © Muha Lajos: Fogalmak és definíciók, 2004 [In.: Az informatikai biztonság kézikönyve (szerk.: Muha Lajos), Budapest: Verlag Dashöfer Szakkiadó, ISBN 963 9313 12 2]