| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Fogalomtár

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Panda Security

A Panda Security egy spanyol multinacionális vállalat, amely informatikai biztonsági megoldások fejlesztésére szakosodott. A cég kezdetben antivírus szoftver fejlesztésére fókuszált, de azóta kibővítette üzleti tevékenységét a kiberbűnözés megakadályozását célozva, fejlett számítógépes biztonsági szolgáltatások technológiáinak kidolgozásán keresztül.

A Panda Security szabadalmaztatott technológiája a TruPrevent, amely egy sor proaktív képesség birtokában képes blokkolni az ismeretlen vírusokat, felhasználva a Collective Intelligence (Kollektív Intelligencia) modelljét, az első olyan rendszert, amely valós időben automatikusan képes észlelni, elemzni és osztályozni a malware-eket, és az új Adaptive Defense (adaptív védelmi) biztonsági modellje képes előre jelezni azokat. A termék részletes leírása elérhető a Seacon Europe Kft. Panda termékforgalmazási oldalán.

Peer-To-Peer (P2P)

A peer-to-peer olyan fájlmegosztási modell, amelyben a számítógépek vagy a hardvereszközök egymás között közvetlenül cserélnek fájlokat. Egyes szakértők „egyenrangú kliens” rendszerként írják le, ahol a szerverről való fájlokhoz való hozzáférés helyett az „egyenrangú” számítógépek közvetlenül egymás között cserélnek adatokat, állományokat.

A peer-to-peer néhány évvel ezelőttig fontos fájlmegosztási mód volt néhány népszerű alkalmazás és platform számára. A fájlmegosztók például a Napster, a Kazaa és más platformokon keresztül a médiafájlok ‒ ideértve zenefájlokat, digitális filmeket és televíziós műsorokat, valamint egyéb audiovizuális tartalmakat is ‒ kereskedelmét károsítva fejlesztettek ki magas szintű, a felhasználók számára egymás közötti fájlmegosztási platformokat. Ezeket a platformokat mára sikeresen bezáratták a digitális szellemi tulajdonban érdekelt iparágak, ám a peer-to-peer továbbra is hasznos és fontos modell sok más típusú fájlmegosztáshoz. A peer-to-peer rendszerek például szerves részét képezik mikrofinanszírozási programoknak, ahol az egyes kis hitelezők kapcsolatba léphetnek a hitelfelvevőkkel.

Peer-to-Peer Architecture (P2P Architecture)
Peer-to-Peer architektúra

A peer-to-peer architektúra (P2P architektúra) egy általánosan használt számítógépes hálózati architektúra, amelyben minden munkaállomás vagy csomópont azonos képességekkel, jogokkal és felelősséggel rendelkezik. Gyakran hasonlítják össze a klasszikus kliens/szerver architektúrával, amelyben egyes számítógépek szolgálnak más számítógépek kiszolgálására.

A P2P felhasználható arra is, hogy egyetlen szoftverprogramra hivatkozzon, amelyet úgy terveznek meg, hogy a program minden egyes példánya kliensként és/vagy szerverként is működhessen, azonos jogokkal, felelősséggel és státusszal.

A P2P hálózatoknak számos felhasználásuk ismert, de a leggyakoribb a tartalommegosztás. Ez magában foglalja a szoftver közzétételét és terjesztését, a tartalomszolgáltatási hálózatokat, a médiaadatokat és a multicasting stream-ek végzését, ezek együtt megkönnyítik a tartalomszolgáltatás testreszabását. Más P2P hálózatok például tudományos, hálózatépítési, keresési és kommunikációs hálózatok részét képezik.

Peer-to-Peer hálózat (P2P hálózat)

A Peer-to-Peer hálózat számítógépek olyan csoportja, amelyben minden számítógép egyben önálló csomópontként is szolgál a csoporton belül fájlok megosztására. Ahelyett, hogy egy központi kiszolgáló biztosítana megosztott meghajtókat, és szolgáltatásokat egy hálózat működéshez, a Peer-to-Peer hálózatban a hálózat mindegyik számítógépe a rajta tárolt fájlok kiszolgálójaként működik. Amikor P2P hálózatot hoznak létre az interneten keresztül, egy központi szerver használható a fájlok indexelésére, vagy elosztott hálózat is létrehozható, ahol a fájlok megosztása történik meg a hálózat azon felhasználói között, akik egy adott fájlt tárolnak.

Peer-To-Peer Network (P2P Network)
PGP (Pretty Good Privacy)

Philipp Zimmermenn által kifejlesztett, az Interneten gyakran használt nyilvános kulcsú kriptográfiai program elektronikus levelek rejtjelezésére és elektronikus aláírásra.

Forrás: © Muha Lajos: Fogalmak és definíciók, 2004 [In.: Az informatikai biztonság kézikönyve (szerk.: Muha Lajos), Budapest: Verlag Dashöfer Szakkiadó, ISBN 963 9313 12 2]

PKI ‒ Public Key Infrastructure.
Lásd: Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra.
Program

A számítógépes utasítások logikailag és funkcionálisan összetartozó sorozata.

Forrás: © Muha Lajos: Fogalmak és definíciók, 2004 [In.: Az informatikai biztonság kézikönyve (szerk.: Muha Lajos), Budapest: Verlag Dashöfer Szakkiadó, ISBN 963 9313 12 2]

Programhiba

A program leírástól (specifikációtól) eltérő működése.

Forrás: © Muha Lajos: Fogalmak és definíciók, 2004 [In.: Az informatikai biztonság kézikönyve (szerk.: Muha Lajos), Budapest: Verlag Dashöfer Szakkiadó, ISBN 963 9313 12 2]

Pszichológiai befolyásolás

A pszichológiai befolyásolás (angolul: Social Engineering) az informatikai rendszerekhez (is) kötődő fogalom, annak a fajta támadásnak a meghatározását sűríti egy kifejezésbe, amikor a támadó nem technológiai sebezhetőségeket használ ki, hanem arra törekszik, hogy megtévesszen egy felhasználót. A megtévesztés eredményeként a jogosultsággal rendelkező felhasználó a jogosulatlan személy számára bizalmas adatokat ad át, vagy lehetőséget biztosít számára a saját, vagy szervezete egy vagy több rendszerébe történő belépésre, kimondottan a pszichológiai befolyásolást végző személy megtévesztő viselkedése miatt.
Akik pszichológiai manipuláció útján akarnak hozzájutni információkhoz, általában az emberi természet két aspektusát igyekeznek kihasználni.

  • Az első: a legtöbb ember segítőkész és igyekszik segíteni azoknak, akik segítséget kérnek.
  • A második pedig az, hogy az emberek általában konfliktuskerülők, és inkább együttműködnek, mint nem.

Részletesen tájékozódhat a kérdéssel kapcsolatban a Wikipedia szócikkében

Public Key Cryptosystem
Lásd: Nyilvános kulcsú rendszer.