| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Kémprogram

Kémszoftvernek, kémprogramnak (angolul spyware) nevezzük az olyan számítógépes programokat, amelyek célja, hogy megszerezzék a megfertőzött számítógép felhasználójának személyazonosító, banki vagy más személyes adatait.

Ezeket az információkat rejtve, a felhasználó tudta nélkül gyűjti össze a kémprogram, enyhébb esetben böngészési szokásaink, érdeklődésünk, ízlésünk megfigyelése a cél, hogy az azoknak megfelelő ajánlatokkal keressenek meg bennünket, de a megszerzett információkat bűncselekmények elkövetésére is felhasználhatják, személyiséglopással az áldozat nevében történő kötelezettségvállalásra, vagy hamis személyazonosító okmányok készítésére, banki folyószámlák megcsapolására, szolgáltatások vagy üzleti kapcsolatok szétrombolására.

A kémprogram települése észrevétlenül, a felhasználó figyelmetlenségének és/vagy a számítógép biztonsági hiányosságainak kiaknázásával zajlik. Léteznek magukat valódinak álcázó hamis programok is, amik a felhasználó közreműködésével települnek egy károkozási célú weboldalról.

A kémprogramokat a számítógépes kártevők (angolul malware) kategóriájába sorolhatjuk. Az ellenük való védekezés víruskereső programok, intelligens tűzfalprogramok, illetve spyware-ek ellen kifejlesztett specifikus programok segítségével történik. A kémprogramok elleni védekezésben nagyon fontos elem a felhasználó ébersége, odafigyelése, tájékozottsága is.