| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Egyszer használható jelszó

Az Egyszer használható jelszó (angolul One-time password - OTP) olyan típusú jelszó, amely csak egy felhasználásra érvényes.

Ez egy biztonságos módja annak, hogy hozzáférést biztosítson egy alkalmazáshoz, vagy egyszer és csak egyszer végezzen el egy tranzakciót. A jelszó használat után érvénytelenné válik, és ismételten már nem használható.

Az egyszer használható jelszó egy olyan (olcsó) biztonsági technikát képvisel, amely védelmet nyújt különféle jelszó alapú támadásokkal, különösképpen a jelszó megszerzésével és újra felhasználásával járó támadásokkal szemben.

Sokkal hatékonyabb védelmet nyújt, mint csupán a statikus jelszavak alkalmazása, amelyek több bejelentkezési munkamenetnél is változatlanok maradnak. Az egyszer használható jelszó olyan véletlen alapú algoritmusokon keresztül működik, amelyek minden alkalommal új jelszót generálnak.

Az algoritmus mindig véletlenszerű karaktereket és szimbólumokat használ a jelszó létrehozásához, hogy a hackerek ne tudják kitalálni a jövőbeli jelszavakat. Az egyszer használható jelszó számos technikát használ a jelszó létrehozásához, például:

‒ idő-szinkronizálás ‒ a jelszó csak rövid ideig érvényes
‒ matematikai algoritmus ‒ a jelszót az algoritmuson belül képzett véletlen számok felhasználásával állítják elő