| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Cikksorozatunkban a már jelenleg is használt és a jövőben alkalmazható technológiák összehasonlításával tekintjük át az üzleti informatika és a működtetési technológiák konvergenciáját, miközben a két szakterület között a már létező, és a jövőben átveendő kompetenciákról is szó esik.  Ebben a cikkben az IT és a OT közötti kapcsolatokat a szakterületek szempontjai alapján vizsgáljuk.

Előző két cikkünkben az informatikusok számára készített rövid folyamatautomatizálási útmutató bemutatásával foglalkoztunk, ezt folytatva most három témával fogunk foglalkozni, a Terepi műszerekkel, a terepi rendszerekben, és veszélyes környezetben alkalmazható csatlakozókkal, és a veszélyes ipari környezetből adódó sajátosságokkal.

Terepi műszerek

Manapság az Ethernetet magasabb szintű I&C eszközökben használják, például I/O-alrendszerekben, átjárókban, vezérlőkben és változtatható sebességű meghajtókban stb..  Az informatikába legelterjedtebb standard Ethernet számos okból nem alkalmas a terepi műszerezésnél történő alkalmazásra, többek között például a nagy terepi távolságok miatt, a tápellátás miatt, miközben egyébként az Ethernet switchek nem is alkalmasak a terepen történő elhelyezésre.
A NAMUR csoport a fentiekből kiindulva kéthuzalos megoldást szorgalmaz a hasonló terepi buszhoz tartozó terepi eszközök számára. Ez a (jelenleg még csak fejlesztési fázisban lévő alatt álló) rendszer az Advanced Physical Layer (APL), a későbbiekben kerül ismertetésre.

Csatlakozók

A jövőbeni APL eszközök robusztus ipari csatlakozókat fognak használni, olyanokat, mint amelyeket a terepi buszoknál is alkalmaznak. Az informatikai stílusú RJ45 csatlakozó túl gyenge és megbízhatatlan ahhoz, hogy kültéri I&C műszerekhez lehessen használni őket.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a mozgásvezérlés rendkívül szigorú követelményeket támasz a válaszidőre és az izokron (nagyon pontosan periodikus) (adat- vagy jel-) frissítésekre vonatkozóan. A mozgásszabályozó eszközök ezért Ethernetet használhatnak, és nem Ethernet/IP-t. Egyes mozgásszabályozók Ethernet kábelt és RJ45 csatlakozókat használnak, de valójában ezek nem Ethernetet valósítanak meg, tehát ezek a mozgásszabályozó eszközök nem tudják használni a szokásos Ethernet switcheket.

Veszélyes területeken felhasználható rendszer

A jövőbeni APL-eszközök önmagukban biztonságosak lehetnek egy robbanásveszélyes területen, akárcsak a 0-zónás veszélyes területeken használt, a FISCO-hoz hasonló megoldással rendelkező terepibusz-eszközök. A rendszeres informatikai eszközök szikrákat okozhatnak, amelyek gyúlékony gázokat gyújthatnak meg, amelyek jelen lehetnek egy üzemben. Az I&C eszközöket, például a szokásos Ethernet kábelt használó RTU-kat néha a 2. zónába telepítik. Ebben az esetben ellenőrizni kell, hogy az eszköz rendelkezik-e veszélyes terület tanúsítvánnyal. Ilyen típusú tanúsítás az informatikai eszközök esetében általában nincsen.

Folytatjuk... ... következő cikkünk témái: EMI/RFI, , SIS, Integráció, Profilok