| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Cikksorozatunkban a már jelenleg is használt és a jövőben alkalmazható technológiák összehasonlításával tekintjük át az üzleti informatika és a működtetési technológiák konvergenciáját, miközben a két szakterület között a már létező, és a jövőben átveendő kompetenciákról is szó esik.  Ebben a cikkben az IT és a OT közötti kapcsolatokat a szakterületek szempontjai alapján vizsgáljuk. Előző cikkünkben elkezdtük az informatikusok számára készített rövid folyamatautomatizálási útmutató bemutatását.

A cikksorozat ezen részében a hálózati protokollokkal foglalkozunk.

Protokollok

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve az Ethernet és az IP csak egy darab vezeték. Az Ethernet, a WiFi és az IP nem nyújt átjárhatóságot vagy felcserélhetőséget. Az adatkommunikáció során az elemek együttműködéséhez, valamint a csereszabatos eszközökhöz szabványos alkalmazásprotokollra van szükség. Az I&C-ben használt szokásos alkalmazásprotokollok eltérnek az IT-ben alkalmazottaktól. Az operatív infrastrukturális eszközök olyan alkalmazásprotokollokat használnak, mint a Modbus/CP, az EtherNet/IP, a FOUNDATION fieldbus HSE, a HART-IP vagy a PROFINET stb., amelyek mind az Ethernet és az IP felletti alkalmazásrétegben futnak. Ne feledje, hogy ezek a protokollok mind ugyanazt az Ethernet kábelt használhatják, de nem kompatibilisek egymással. Egy EtherNet/IP eszköz nem képes információcserére egy PROFINET eszközzel. Ebből következik, hogy az egyes termelőüzemek hajlamosak arra, hogy egyetlen eszköztípust jelöljenek meg helyi szabványként. Sok ipari Ethernet eszköz több protokollt is támogat, ezzel a lehető legtöbb rendszerrel lehetnek kompatibilisek. Az olyan informatikai funkciókhoz, mint a webböngészés, a fájlátvitel, az e-mail és a videokonferencia, a szokásos protokollok a HTTP, FTP, SMTP, POP, SIP, H.323 stb.

Az Ethernet saját alkalmazásprotokolljaira is nagyon figyelni kell! Az „Ethernet” és a „TCP/IP” alkalmazása, és konfigurálása önmagában még nem biztosítja, hogy a rendszerek és az eszközök képesek legyenek együttműködésre. Ehhez egy szabványos alkalmazási réteg (például Modbus/TCP, PROFINET, EtherNet/IP, FOUNDATION fieldbus HSE vagy HART-IP) is szükséges lesz.

A másik különbség az, hogy az I&C protokollok inkább az UDP kommunikációt használják, míg az IT protokollok a TCP-t. Ennek oka, hogy az automatizált protokollok többnyire dinamikus folyamatváltozókkal kommunikálnak, és mivel folyamatosan változnak, ha a kommunikáció során egy csomag elveszik, nincs értelme a régi értékek újraküldésének, helyette az új értéket használják.

A hálózati menedzsment funkciók szabványos protokolljai között szerepel a DHCP, az SNMP, a PING, a DNS és az NTP/SNTP, a DSCP, a 802.1p, a 802.1Q stb..

Számos informatikai infrastruktúra-összetevő saját felügyeleti protokollal is rendelkezik. Ezért minden informatikai infrastruktúra alkatrészgyártó saját hálózatkezelő szoftverrel rendelkezik. Egyes I&C alkalmazásprotokollokhoz az IEEE 1588 PTP és IGMP protokollokat támogató Ethernet switchre is szükség van a precíziós időszinkronizáláshoz és a multicast kommunikáció széleskörű használatának optimalizálásához.

Következő cikkünkben folytatjuk "útmutatónkat"... ... a cikk témái: Terepi műszerek, csatlakozók, veszélyes erületek