| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Cikksorozatunkban a már jelenleg is használt és a jövőben alkalmazható technológiák összehasonlításával tekintjük át az üzleti informatika és a működtetési technológiák konvergenciáját, miközben a két szakterület között a már létező, és a jövőben átveendő kompetenciákról is szó esik.  Ebben a cikkben az IT és a OT közötti kapcsolatokat a szakterületek szempontjai alapján vizsgáljuk.

Előző három cikkünkben az informatikusok számára készített rövid folyamatautomatizálási útmutató bemutatásával foglalkoztunk, ezt folytatva most négy témával fogunk foglalkozni, az EMI/RFI-vel, a Biztonsági Műszeres Rendszerekkel, az Integrációval, és a Profilokkal.

EMI/RFI 1
A jövőbeni APL eszközök ugyanúgy meg kell feleljenek az EMC követelményeinek, mint a terepi busz készülékei. Az üzem környezete sok iparágban sokkal súlyosabb elektromos zajjal rendelkezik, mint egy otthoni vagy irodai környezet.

SIS 2
A biztonságos műszerrendszerekben (SIS) használt eszközöknek olyan alkalmazásprotokollot kell használniuk, amely megfelel az IEC 61508 szabvány biztonsági protokollja követelményeinek, vagyis olyan berendezésekre vonatkozik, amelyek életet mentenek és védik a környezetet.

Integráció
Az I&C terepi eszközöknek tartalmazniuk kell egy Device Description fájlt, hogy minden információ hozzáférhetővé váljon eszközillesztő szoftver telepítése nélkül. A HART-IP, PROFINET és FOUNDATION fieldbus HSE alkalmazásprotokollok támogatják az EDDL és az FDI fájlokat. Az informatika számára elfogadható az illesztőprogram-szoftver telepítése egy új nyomtatóhoz és akár a számítógép újraindítása is, de az I&C esetében az eszközillesztők telepítése vagy a számítógép újraindítása nem engedélyezett, kivéve a sok év közötti különbségeket. Ezért EDDL fájlokat használnak helyette.

Profilok
A szabványos alkalmazásprotokollok mellett az I&C megköveteli, hogy az eszközök megfeleljenek azoknak az Eszközprofiloknak, amelyek az eszköz szabványos információkészletei. Például a Foundation fieldbus HSE protokoll általános profilokkal rendelkezik a mérési folyamatkoz, például a nyomás-, hőmérséklet- és áramlásmérőkhöz, valamint a be-kikapcsoló szelepekhez és vezérlőszelep-pozicionáló, az EtherNet/IP és a PROFINET készülékprofilokkal rendelkezik olyan gyári automatizálási eszközökhöz, mint pl. kódolók, látásérzékelők (vision sensors), vonalkódolvasók, mozgásszabályozók, lézeres távolságmérők és meghajtók. A profilok biztosítják az elfogadott funkcionalitáskészletet, és megkönnyítik az eszköz integrálását és cseréjét. A standard I/O profilok, például a FOUNDATION fieldbus HSE, PROFINET és EtherNet/IP profiljai lehetővé teszik az eszköz bemeneteinek és kimeneteinek elérését EDDL vagy FDI fájlok használata nélkül is. Ez lehetővé teszi az automatizált eszközök hozzáadását a rendszerhez eszközillesztő-szoftver telepítése nélkül ‒ ami a fentiekben leírtak szerint nem megengedett. Sőt, nem kell fájlt beszerezni, így nincs késés a fájlok keresésével. Az FF-HSE, a PROFINET és az EtherNet/IP szabványok tartalmazzák az üzembe helyezéshez (vállalatok, eszközök) és a szemantikához (mértékegységek, adattípusok) kapcsolódó hozzárendelt számokat is.

1 EMI - Electromagnetic Interference, vagy másképp RFI - Radio-Frequency Interference

2SIS - Safety Instrumented Systems - Biztonságos műszerrendszerek