| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Cikksorozatunkban a már jelenleg is használt és a jövőben alkalmazható technológiák összehasonlításán keresztül tekintjük át az üzleti informatika és a működtetési technológiák konvergenciáját, miközben a két szakterület között a már létező, és a jövőben átveendő kompetenciákról is szó esik.  Ebben a cikkben az IT és a OT közötti kapcsolatokat a szakterületek szempontjai alapján vizsgáljuk.

A mai kérdésünk: mi a hasonlóság és mi a különbség, mit vett át, és mit nem az üzemi mérés- és irányítástechnika az informatikától?

Előző cikkünkben már felvázoltuk azt az alaphelyzetet, ami szerint

  • az irányítástechnikai mérnökök több mint 40 éve alkalmazzák az informatikai ismereteket,
  • több mint 20 éve használják a MS Windows-t, az Ethernet hálózatot és a TCP/IP protokollt stb.,

és így megállapíthatjuk, hogy a mérés- és irányítástechnikában az informatikai ismeretek megléte támogatja a két technológiai terület egymáshoz közeledését. Más a helyzet azonban az üzleti informatikában már nagy tapasztalatot szerzett informatikusokkal. Hogy miért? Ezt a következő útmutatóban elmagyarázzuk.

Folyamatautomatizálási „útmutató” informatikusok számára

Noha az Ethernet, a WiFi és az IP már több mint 20 éve használatban van az automatizálási és kommunikációs technológiákban, különbségek vannak e technológiák alkalmazásában. Az informatikai szervezetnek tisztában kell lennie azzal, hogy az I&C hogyan használja az informatikát, és ez fordítva is igaz.

A következőkben azon informatikai szakemberek számára, akik meg akarják érteni, hogyan használják az IT-t az ipari rendszerekben, ezeket vázlatosan be fogjuk mutatni. Ezek közül több magyarázatot ad a NAMUR felhasználói csoport „Ethernet kommunikációs rendszer a feldolgozóipar számára” című tanulmányában szereplő követelményekre.

Hierarchia: Az I&C eszközöknek tulajdonképpen két kategóriája van.

  1. Egyes automatizálási eszközök, mint például a DCS vezérlők, a PLC-k csoportja és a motorhajtások stb. beltérben vannak telepítve, sőt általában ugyanabba a helyiségbe, amelybe más informatikai eszközöket is elhelyeztek, és amely gyakran légkondicionált. Ezek az eszközök, hasonlóan a szerverekhez és munkaállomásokhoz az informatikában szokásos Ethernetet használják.
  2. Az I&C eszközök második kategóriájába tartoznak az olyan terepi/helyszíni műszerek, mint az adó, elemző készülékek, áramlásmérők és szabályozó szelepek, amelyeket az üzemben kültéren helyeznek el, akár nagy területen és elszórtan telepítve, gyakran robbanásveszélyes légkörben. Ezek az eszközök nem használnak Ethernetet.

Következő cikkünkben folytatjuk "útmutatónkat"... ... a cikk témája: Protokollok