| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Cikksorozatunkban a már jelenleg is használt és a jövőben alkalmazható technológiák összehasonlításával tekintjük át az üzleti informatika és a működtetési technológiák konvergenciáját, miközben a két szakterület között a már létező, és a jövőben átveendő kompetenciákról is szó esik.  Ebben a cikkben az IT és a OT közötti kapcsolatokat a szakterületek szempontjai alapján tekintjük át. Szó esett már arról, hogy egy Ipar 4.0 projekt alapvetően nem IT-projekt, és nem is olyan módon lehet megvalósítani, hogy a két szakterületet képviselő szervezeteket egyszerűen „összeboronáljuk”, és így hozunk létre egy olyan szervezetet, amely „majd mindent megold”.
Az IT/OT konvergencia közös technológiák kialakulását jelenti, és nem egyszerűen csak az egyes részeik egyesítését.

Hasonlóságok és különbségek

A folyamatirányítási rendszerekben már a kilencvenes évek óta alkalmazzák az Ethernet hálózatot, a TCP/IP protokollt és a MS Windows rendszereket, ennek következtében az irányítástechnikai mérnökök feltételezhetően már nagyon jól ismerik ezeket a technológiákat, és nagyon jól is tudják kezelni azokat. Ugyanígy igaz ez az ezekhez a rendszerekhez kapcsolódó olyan protokollokra, mint például a TLS/SSL és a 802.1x biztonsági protokoll, a DHCP-cím hozzárendelés stb.

Az irányítási rendszer kiszolgálóin és a munkaállomásokon leggyakrabban MS Windows rendszert használnak. Az irányító hálózat IP- és Ethernet-kapcsolókat, routereket stb. használ. Ezért az irányítástechnika mérnökei ma már ismerik ezeket a technológiákat, tehát a digitalizáció és a IIoT projektek során nem kell aggódni az informatika alkalmazásával kapcsolatban.

A különbség az Ethernet informatikai és az irányítástechnikai alkalmazása között leginkább az azokat működtető alkalmazásprotokollokban rejlik. Az Ipari Ethernet (Ethernet/IP) kifejezést használják az Ethernet ipari alkalmazásprotokolljának megkülönböztetésére. A kábelezési infrastruktúra az Ethernet informatikai és az irányítástechnikai alkalmazása esetén megegyezik. A különbség abban jelenik meg, hogy az I&C olyan speciális alkalmazásprotokollokat használ, amelyek a valós idejű irányítást és az intelligens eszközkezelést támogatják.

További példa az informatika alkalmazásáról az I&C-ben a Bluetooth és az USB használata a terepi eszközökben a helyi konfiguráláshoz. Egy további példa a HTML5 alkalmazása az operációs rendszertől független grafikus felhasználói felületek megvalósításában.

A műszerésztechnikusok azonban nem jártasak annyira az Ethernet-t és a TCP/IP területein, mint a rendszermérnökök, ugyanis a legtöbb műszer, mint például az érzékelők és a beavatkozók, nem ezeket a technológiákat használják, bár néhány külön táplált műszer, például egyes áramlásmérők és analizátorok rendelkeznek Ethernet porttal. Az érzékelők és beavatkozók más hálózati technológiát használnak.

Következő cikkünkben egy vázlatos folyamatautomatizálási útmutatót adunk az informatikusok számára.

Folytatjuk...