| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Az új ipari forradalom egyik fő alapvető hajtóereje a mérés-, és az irányítástechnika fejlődése. Ez a hajtóerő azonban egyáltalán nem újkeletű. A 20. század első harmada a gyártósorok és a tömeggyártás rohamos fejlődését hozta, majd a 2. vh. hadiipari fejlődése rengeteg olyan technikai/műszaki találmányt eredményezett, amelyek a század végére az informatika és az információs technológiák egyre gyorsuló megújulási spiráljában testesült meg. Az iparban a mérés- és irányítástechnika fejlődése az elektronika más ágaival párhuzamosan zajlott, azoktól függetlenül, ennek ellenére az informatikai technológiák adaptációja is csak minimális késéssel követte az üzleti informatikában lezajlott fejlődést.

Cikksorozatunkban a már jelenleg is használt és a jövőben alkalmazható technológiák összehasonlításával tekintjük át az üzleti informatika és a működtetési technológiák konvergenciáját, miközben a két szakterület között a már létező, és a jövőben átveendő kompetenciákról is szó esik.

Az IT és OT konvergenciája ‒ most csak a technológiákról lesz szó

Az informatika (IT) integrálódását a folyamatirányításba (OT) nem hirtelenül lezajló eseményként, hanem állandó folyamatként kell értelmezni. Ez az integrációs folyamat több mint 20 éve tart.

Azt állíthatjuk, hogy az operatív infrastruktúrákat üzemeltető folyamatirányítási szervezeti egységek szakemberei mára már jártasak az informatikában, úgyhogy számukra nem jelent gondot sem a digitális transzformáció projektjeiben való részvétel, sem az IoT/IIoT eszközök alkalmazása.

Azoknak az informatikai szakembereknek viszont, akik együtt akarnak működni az automatizálási és folyamatirányítási szervezetekkel a digitális átalakulás során és az IoT/IIoT alkalmazási területein, meg kell ismerniük az automatizálási és irányítástechnikai technológiákat és szabványokat, valamint azt is, hogy az informatikát hogyan használják az automatizálási és kommunikációs tevékenységekben. Pontosabban fogalmazva meg kell ismerniük azokat az okokat és tényezőket, amelyek miatt az egyik esetben miért alkalmazzák az informatikát és egy másikban miért nem; és akkor, amikor használják az IT-t, akkor ezt hogyan teszik a mérés- és irányítástechnikában?

A következőkben ezekkel a kérdésekkel fogunk foglalkozni.

Miről is beszélünk?

Nagyon fontos emlékeztetnünk arra a kedves olvasót, hogy az IT/OT konvergencia alatt nem az informatikai és a mérési- és irányítástechnikai szervezetek összevonását értjük. Egy korábbi ‒ itt nem részletezendő ‒ tanulmány foglalkozik azzal, hogy az üzemek hogyan hajtják végre az IT/OT integrálását a rendszerek között, és hogyan valósítják meg az informatikai és az üzemeltető szervezetek együttműködését a digitális átalakítás és az IoT/IIoT projektjeik során.

Az IT/OT konvergencia közös technológiák kialakulását jelenti, és nem egyszerűen csak az egyes részeik egyesítését.

A technológiák konvergenciája

Az IT/OT konvergencia az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) befogadására, a két technológia egymáshoz közeledésére utal az üzemek automatizálásában alkalmazott Mérés- és Irányítástechnikai (I&C - Instrumentation & Controls) operatív infrastruktúrában.

A legtöbb gyár és üzem már több mint 20 éve használja többek között a Ethernetet, a WiFi-t, az IP-t és a MS Windows rendszereket. Az üzemek ‒ hasonlóan az otthoni és az irodai rendszerekhez ‒ egyéb hálózati technológiákat is használnak, ugyanis az Ethernet és az IP sok eszköznél nem használható (gondoljuk például a legalapvetőbb eszközeinkre, a billentyűzetre, az egérre).

Az információs technológiákat már több mint 40 éve használják a mérés- és irányítástechnika területén ‒ például az RS232 és az RS485 hálózati adatátviteli technológiákat, vagy a Bell 202 modemet ‒, ezek mind a hatvanas években, a termelési rendszerektől függetlenül, az ipari rendszereken kívül jöttek létre. A mérési- és irányítástechnikai mérnökök alapos ismeretekkel rendelkeznek az érzékelőkkel, a működtető egységekkel, a kalibrálással, a műszerek hálózataival, az irányítással, a SCADA -val, az automatizálási szoftverekkel, az állapotfigyelő szoftverekkel és az OPC-vel stb. kapcsolatban. Ez az ismeretanyag, és a kapcsolódó a know-how-k kulcsfontosságúak egy üzem működtetésének és karbantartásának digitális átalakításához használt érzékelők, hálózatok és szoftverek kiválasztásában és üzemeltetésében.

Folytatjuk...