| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

A kiberbiztonság szempontjából az elmúlt évben is nagyon sok fenyegetés jelent meg, azonban az informatikai rendszerek gyors fejlődésével, és a különböző világpolitikai események és helyzetek bonyolódásával 2020.-ban még több veszélyre kell felkészülnünk.

Harmadik témánk az IoT eszközök fenyegetettségének növekedése

Már eddig is igen súlyos problémaként jelentkezett az, hogy a Tárgyak Internete eszközenek, és az Ipar 4.0 fejlesztések során nagyon sok fejlesztő figyelmen kívül hagyja a biztonsági szempontokat, a fejlesztések csak igen korlátozottan foglalkoznak az IT biztonsági követelmények figyelembevételével .

Az IoT eszközök száma a 2018-as 22 milliárd db-ról 2025-re 38.5, és 2030-ra 50 milliárd db-ra fog növekedni

a tendenciák szerint (Statista). Már mai is elképesztően nagy mennyiségű (28-30 milliárd) ilyen eszköz van telepítve szerte a világon különböző rendszerekben (gépjárműtechnika, gyártási rendszerek, okosotthon rendszerek stb.), ennek ellenére ‒ bár ez szinte hihetetlen ‒ csak nagyon kis részüknél foglalkoztak a tervezésük során az eszközbiztonsággal (informatikai és információbiztonság).

Az eszközök számának hatalmas növekedése nem volt váratlan, mégis igaz az, hogy a legtöbb felhasználó és fejlesztő nincs felkészülve az IoT eszközök védelmére. Az, hogy eddig nem indult el egy hatalmas hackelési sorozat, csak szerencse kérdése volt, viszont azt nagy biztonsággal meg lehet jósolni, hogy az IoT és IIoT eszközök is nagyon hamar a látóterébe kerülnek az internetet rossz szándékkal kajtató hackerek számára. A veszélyek nem csak a végfelhasználókat fenyegetik, hanem az Ipar 4.0 rendszereit is, sőt a legnagyobb károkat ezeken a rendszereken keresztül okozhatják a támadók.

A Kaspersky Labs jelentése szerint egyedül 2019 első felében több mint 105 millió támadás történt IoT és IIoT eszközök ellen. Ez bizony kilencszer több támadás, mint ami 2018 első felében történt…

2020-ban nagyságrendileg 6 milliárd új IoT és IIoT eszköz kerül csatlakoztatásra. Ez viszont majdnem kétszer annyi, mint 2019. hasonló időszakában volt. Ezzel a  bővülési tendenciával, és a hackerekkel, akik felismerik vagy fel fogják ismerni az IoT és IIoT eszközökben hibáiból adódó lehetőségeiket, 2020-ban nagy biztonsággal számíthatunk az IoT- IIoT elleni támadások jelentős növekedésére.

(Következő cikkünk a kibertámadások következő frontvonalával foglalkozik.)