| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

A kiberbűnözők egyre erőteljesebb, és körmönfontabb támadásokat intéznek a bankok, vállalatok, és a magánszemélyek ellen adataik, értékeik megszerzésére, munkájuk ellehetetlenítése céljából. Az asztali számítógépeket és laptopokat érintő, és még mindig elsősorban a levelezésen keresztül terjedő „malware” fenyegetések mellett egyre több kártékony program, alkalmazás tűnik fel kifejezetten a mobileszközök megfertőzésére.

Az okostelefonok, tabletek ára folyamatosan csökken, és a számuk növekedésével egyre komolyabb biztonsági kockázatot jelentenek tulajdonosaik, használóik számára. A kártékony programok a vállalati adatállományokat veszélyeztethetik, más esetekben a banki alkalmazásokon keresztül, az eszközökön végzett pénzügyi műveletekhez kapcsolódhatnak, és a nem megbízható forrásból származó mobilos játékok és alkalmazások is jelentős veszélyt jelentenek. Egyre nagyobb problémát okozhatnak a ransomware (azaz a zsarolóprogram) jellegű kártevők is, melyeket emaileken keresztül hamis linkekre történő kattintással, fertőzött webhelyekről, hamis alkalmazások letöltésével települhetnek az eszközökre.

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációjával elindult Operatív Akciótervben  25 ország ‒ köztük Magyarország is - vesz részt. Az akcióterv célja a kiberbűnözés elleni közös uniós fellépés és az összehangolt uniós törekvés a lakossági és vállalati felhasználók biztonságtudatosságának növelésére.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös sajtótájékoztatót tartott 2016. október 24-én.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az eszközöket ért támadások elsősorban a felhasználók megtévesztésével érik el céljukat, ezért nagyon fontos az óvatosság. Adathalászat, kártevő alkalmazás (malware), zsarolóprogram (ransomware), fertőző webhely ‒ akár egy megtévesztő emailben lévő linkre kattintással, akár egy weboldal megnyitásával is bajba kerülhetünk.

A police.hu-n ahhoz is segítséget próbálnak nyújtani, hogy hogyan védekezhetünk ezek ellen a támadások ellen. Az ott közzétett infografikákat, és videót mi is megosztjuk.

Kiemeljük, hogy a védekezésben a leglényegesebb az alapvető óvatosság, az egészséges gyanakvás az ismeretlen oldalakkal, az ismeretlen feladók által küldött levelekkel szemben. Nagyon fontos, az is hogy gyakran készítsünk adatainkról biztonsági mentést, folyamatosan frissítsük az operációs rendszert minden eszközünkön. Csak biztonságos alkalmazásboltokat használjunk.

https://youtu.be/hjCwSw7kJho

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/a-rendorsegi-bunmegelozes/serulekeny-mobileszkozok-videoval