| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Egyik korábbi ‒ Öt dolog, amellyel a Zoom-olást azonnal biztonságosabbá teheted című ‒ cikkünk egyik nagyon lényeges mondanivalója volt az, hogy a Zoom Inc. a Zoom hibaelhárítási és biztonsági fejlesztések érdekében felfüggesztette a termékfejlesztést. És igen, a tegnapi napon írta a betanews, hogy a Zoom a jelentős frissítést adott ki, A Zoom 5.0 továbbfejlesztett titkosítást és további biztonsági javításokat nyújt felhasználói számára. Jelentős mérföldkő a frissítésben, hogy az erőteljes biztonsági fejlesztések eredményeként a Zoom már támogatja az AES 256 bites GCM titkosítást.

A Zoom Video Communications bejelentette a Zoom 5.0-nek, a videokonferencia-kliens egyik legfontosabb frissítésének részleteit ‒ ez a frissítés az elmúlt hetek során a Zoom-mal kapcsolatban felmerült számos biztonsági és adatvédelmi probléma megoldásának az első fontos mérföldköve.
A közelgő kiadással a felhasználók részesülhetnek az AES 256 bites GCM-titkosítás hozzáadásából, valamint a hívások útválasztási lehetőségeinek megválasztásából.
A frissítés újdonágai az első eredményei annak, hogy a Zoom elindította a biztonsággal foglalkozó három hónapos tervének végrehajtását.

A társaság vezérigazgatója, Eric S Yuan:
„Büszke vagyok arra, hogy elérük a 90 napos tervünknek ezt a mérföldkövét, de ez még csak a kezdet. Az üzleti tevékenységünket úgy alakítottuk át, hogy elnyerjük az ügyfeleink elégedettségét. Most az a legfőbb a célunk, hogy ismét megszerezzük ügyfeleink bizalmát és elégettségét azzal, hogy a lehető legbiztonságosabb platformot nyújtjuk számukra.”

Oded Gal, a Zoom termelési igazgatója (CPO):
Kiemelkedő fontosságúnak tekintjük felhasználóink ​​adatvédelmét és platformunk biztonságát. Hálózatunktól kezdve a felhasználói élményig beállított funkcióinkig mindent szigorú ellenőrzésnek vetünk alá. A háttérben, az AES 256 bites GCM titkosítása magas szinten biztosítja a felhasználói adatok biztonságát az adatátvitel során. A felhasználói felületen a legérdekesebb újdonság a meeting menüsorban található Biztonsági ikon. Itt találhatók a már meglévő és az új biztonsági funkciók, amelyek a találkozó házigazdái számára a középpontba és előtérbe kerültek. A több millió új felhasználónál ez fogja biztosítani, hogy a házigazda azonnali hozzáféréssel rendelkezzen a legfontosabb biztonsági ellenőrzésekhez a meetingeken.

A Zoom 5.0 kiadásában a következő újdonságok/frissítések jelennek meg:

Hálózat

AES 256 bites GCM-titkosítás
A Zoom titkosítási rendszere az AES 256-bites GCM-titkosítási szabványra frissül, amely fokozott védelmet kínál az ülés adatainak továbbítása során, és védelmet nyújt a manipulációk ellen. Ez a titkosítás teszi lehetővé a bizalmasságot és az integritást a Zoom Meeting, a Zoom Video Webinar és a Zoom telefon adatai számára. Az egy héten belül megjelenő Zoom 5.0 támogatja a GCM titkosítást, ez a szabvány az összes fiók számára ténylegesen egyszerre fog hatályba lépni. A rendszerszintű fiókok engedélyezésére május 30-án kerül sor.

Adatátvitel felügyelete
A fiók adminisztrátora kiválaszthatja, hogy mely adatközponti régiókat használják a fiók által üzemeltetett találkozók és webináriumok valós idejű forgalmához fiók, csoport vagy felhasználó szintjén.

Felhasználói segédeszközök és kezelőszervek

Biztonsági ikon
A Zoom biztonsági funkciói, amelyekhez korábban az értekezlet összes menüjében hozzáfértek, most egy menücsoportba kerültek és a meeting gazdagépén a meeting menüsoron a Biztonság ikonra kattintva érhető el.

Robusztus gazdavezérlők
A meeting gazdagépén a Biztonsági ikonon keresztül hozzáférhető egy "Jelentés a felhasználóról a Zoom felé” funkció. Lehetővé vált az is, hogy a résztvevők átnevezhessék magukat. Oktatási ügyfelek számára a képernyőmegosztás alapértelmezés szerint csak a gazdagépen lehetséges.

Alapértelmezés szerint bekapcsolt Váróterem
A Váróterem egy olyan, már jelenleg is meglévő szolgáltatás, amely lehetővé teszi a házigazda számára, hogy a résztvevőket az egyéni virtuális várakozási helyiségekben várakoztassa, mielőtt felveszik őket a találkozóra. Ez a funkció az oktatási, az alap- és az egylicencű Pro fiókok beállításában alapértelmezés szerint be van kapcsolva. Ezentúl minden házigazda be tudja kapcsolhatja a Váróterem funkciót is a résztvevők összegyűjtésére addig, amíg a meeting nem indul el.

Találkozók jelszavainak összetettsége és alapértelmezett bekapcsolása
A meeting jelszó használata ‒ amely egyébként egy már eddig is meglévő Zoom funkció ‒ mostantól a legtöbb ügyfél számára alapértelmezetten be lesz kapcsolva, beleértve az összes Basic, az egylicences Pro és a K-12 ügyfeleket is. Az adminisztrált fiókok esetében a fiók adminisztrátorai most már képesek lesznek meghatározni a jelszó bonyolultságát (például a hosszra, az alfanumerikus és a speciális karakterekre vonatkozó követelményeket). Ezenkívül a Zoom Phone rendszergazdái módosíthatják a hangpostához való hozzáféréshez szükséges pin kód hosszát.

Felhő-felvételekhez tartozó jelszavak
A jelszavak alapértelmezés szerint mindenki számára elérhetővé teszik a felhő-felvételeket, az ülés házigazdájától eltekintve, és összetett jelszót igényelnek. Az adminisztrált fiókok esetében a fiók adminisztrátorai most már képesek meghatározni a jelszó összetettségét.

Biztonságos fiókkapcsolat-megosztás
A Zoom 5.0 támogatja a nagyobb szervezetek új adatstruktúráját, lehetővé téve számukra a kapcsolatok összekapcsolását több fiók között, hogy az emberek könnyen és biztonságosan kereshessenek és találjanak találkozókat, csevegést és telefonos kapcsolatokat.

Az irányítópult fejlesztése
Az üzleti, vállalati és oktatási tervekkel rendelkező adminisztrátorok megnézhetik, hogy az üléseik hogyan kapcsolódnak a Zoom adatközpontokhoz a Zoom irányítópulton. Ez magában foglalja a HTTP alagút szerverekhez csatlakoztatott adatközpontokat, valamint a konferenciatermi kapcsolókat és gateway-eket is.

További újdonágok

  • A felhasználók dönthetnek úgy, hogy a Zoom Chat értesítések nem jelenítik meg a csevegésük részletet;
  • az új, nem PMI-értekezleteken 11 számjegyű azonosítóval rendelkeznek a komplexebb működés elérése érdekében;
  • egy meetingnél a meeting azonosítóját és a meghívást áthelyezték a Zoom fő felületéről a Résztvevők menübe, megnehezítve ezzel a felhasználó számára azt, hogy véletlenül megossza találkozójának azonosítóját.

Egy blogbejegyzésben a Zoom utal a Zoom 5.0 közelgő kiadására, miközben azt is írják, hogy a frissítés már letölthető a zoom.com/download webhelyről. A mai állapot szerint a frissítés ugyan még nem érhető el, de figyeljék a frissítési lehetőséget minden nap! Megéri…