| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

A kiberbiztonság szempontjából az elmúlt évben is nagyon sok fenyegetés jelent meg, azonban az informatikai rendszerek gyors fejlődésével, és a különböző világpolitikai események és helyzetek bonyolódásával 2020.-ban még több veszélyre kell felkészülnünk.

És mi a helyzet a "felhővel" kapcsolatban?

A „felhő” sokkal sebezhetőbbé válik kiberbiztonsági szempontból

Az informatikai értelemben fejlett szervezetek és vállalkozások adatközpontjainak 94%-át már a felhő alapú szolgáltatóknál helyezték el 2019 végére.

 Más szavakkal: a hagyományos adatközpontok fokozatosan haladnak a kihalás felé. Azt látjuk viszont, hogy amint a felhő technológia bevezetése egyre nagyobb arányúvá válik, ehhez hasonló arányban növekednek a biztonsági kihívások is. A kutatások azt mutatják, hogy a felhőalapú számítástechnikai sérülékenységek 2019 első felében 46% -kal növekedtek az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, és 240% -kal nőttek a két évvel ezelőtti időszakhoz képest.

A Symantec, kutatásában azt is kimutatta, hogy szinte valamennyi szervezet, amelyik a felhőbe költöztette adatközpontját, küzd a biztonsággal. Ezen szervezetek 83% -ának nyilvánvalóan még nincs megfelelő folyamata a biztonsági események hatékony kezelésére, és ennek eredményeként nem is tudják a biztonsági események jelentős részét megfelelő színvonalon kezelni.

Miközben a felhő technológia elfogadottsága folyamatosan növekszik, az emberi hatékonyság a felhő infrastruktúrájának biztosításában nem növekszik ugyanolyan hatékonyan, azonos szinten.
Ezt látva megállapíthatjuk, hogy 2020-ban valószínűleg sokkal többet olvashatunk a felhőalapú rendszerek biztonságának megsértéséről.

Összefoglalva minisorozatunk megállapításait, 2020-ban az informatikai és információbiztonságban a következő területeken számíthatunk a biztonsági fenyegetések erősödésére:

̶   Tovább növekszik a célzott, kifinomult zsarolóvírus támadások száma;
̶   a Durva hamisítások még nagyobb fenyegetéssé válnak ‒ politikai és gazdasági szempontból egyaránt;
̶   az IoT eszközök számának növekedésével egyre valószínűbb egy hatalmas hackertámadás bekövetkezése;
̶  az 5G technolóigájú eszközök környékén fog kialakulni a kibertámadások következő frontvonala.

A számítógépes támadók az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet fognak fordítani a Mesterséges Intelligenciára és a Gépi Tanulásra, mint a támadásaik során felhasználható eszközre;

a „felhő” sokkal sebezhetőbbé válik a biztonsági kizsákmányolások szempontjából.

(A minisorozat a techopedia.com cikkei alapján készült.)