| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Gyermekeinket a széltől is óvjuk, vigyázunk, hogy nehogy leégjenek a napon, épségüket óvva látjuk el őket tanáccsal, mielőtt útjukra engedjük őket a strandra, kirándulásra, nyaralásra.

Az idén olimpiai játékokat is rendeznek Rio de Janeiro-ban.  Sok-sok érdeklődő keresi majd az interneten elérhető forrásokat, közvetítéseket, multimédia anyagokat, esetleg fogadási lehetőségeket. Az olimpiai hangulatot a hackerek és online csalásokkal foglalkozók is igyekeznek már most, és az olimpia alatt fokozottan kihasználni. A digitális világ sok-sok szereplője próbálja becsapni a szurkolókat, csalással és megtévesztéssel megszerezni az áldozatok pénzét és személyes illetve pénzügyi információit.  Az internetes technológiák világában gyakran mi magunk is védtelenné válhatunk. Csalók, hamisítók, tolvajok, bűnözők vesznek körbe bennünket, bárhol összeakadhatunk eggyel.

A következőkben megpróbálunk tanácsokat adni, és javasoljuk, mindenki tartsa szem előtt a következő néhány tippet, miközben szörfözik az interneten, (például hogy jegyet vásároljon valamelyik eseményre), vagy előfizet egy online csatornára, vagy részt vesz valamilyen fogadójátékban, esetleg bármely más online programban.

Először néhány szó az eszközeinkkel kapcsolatban:

Sokaknak már több mobil eszköze is van (laptop, tablet, okostelefon). Minden eszközük biztonságára figyeljenek, ne csak a leggyakrabban használtra. Amennyiben még nincs, keressenek, és válasszanak biztonsági megoldást, és telepítsék asztali gépükre, laptopjukra, tabletjükre, okostelefonjukra. Milyen biztonsági megoldásokra gondolunk? A teljesség igénye nélkül:

  • biztonságos böngésző, amely pl. a bankolási, fogadási stb. műveletek biztonságos végrehajtására is alkalmas;
  • tűzfal megoldás, amely védi az eszközei a külső behatolók kísérleteitől;
  • biztonságos magán VPN, amely segítségével nyilvános hálózatokon is láthatatlanná teheti magát a hackerek előtt;
  • biztonságos mentési megoldás (saját mentőlemez (tárolóeszköz) az eszközeik esetlegesen szükséges visszaállításához);
  • adatmegsemmisítő (a legszemélyesebb adatok végleges eltávolítására);

Sok biztonsági szoftvereket gyártó cégnek vannak ingyenes, a magánfelhasználókat kiszolgáló megoldásai. Keressen, válogasson közöttük. Ha szükséges, kérjen segítséget, de semmiképpen ne mulassza el eszközei védelmét!

Most pedig ejtsünk néhány szót a teendőkről:

  • Győződjünk meg arról, hogy eszközeinken a legfrissebb operációs rendszer fut, és mindig frissítsük alkalmazásainkat és biztonsági megoldásainkat.
  • Rendszeresen készítsünk biztonsági mentést adatainkról, de különösen fontos ez utazás előtt! Tartsuk biztonságos helyen a másolatokat. Ennek egyik módja, ha az eszközeinkről az adatainkat egy külső, titkosított tárolóra másoljuk ki, és azt (azokat) az eszközöktől eltérő helyen tároljuk.
  • Nyilvános helyen, közlekedési eszközökön, vagy a kocsinkban soha ne hagyjuk egy pillanatra sem felügyelet nélkül eszközeinket. Ha van rá lehetőség, mindig vegyük igénybe a szállásunk széf, vagy értékmegőrző szolgáltatását. Elveszett mobil eszközeinket egy lopásvédelem megoldás használatával esetleg követhetjük, és egy lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat.
  • Állítsunk be jelszavas védelmet, ha lehet kétfaktoros azonosítást, és automatikus zárolást bizonyos inaktív időszak után, lehetőleg minden eszközünkön (laptop, táblagép, okostelefon). Próbáljuk lecsökkenteni a zárolás idejét a minimumra ‒ a gyakori belépés kellemetlen lehet, de sokkal jobb, mintha idegenek ellopnák és felhasználnák személyes adatainkat.
  • Törekedjünk arra, hogy csak megbízható internetszolgáltatást használjunk utazásaink során. Kérdezzük meg szállásadónktól a Wi-Fi hálózat nevét és csak a pontosan egyező nevű hálózatokat használjuk. Vigyázzunk a hasonlónak látszó, esetleg "free wifi", vagy más utótaggal ellátott hálózatokkal. Idegen (szállodai) hálózatok és/vagy Wi-Fi használata után otthon óvatosságból első dolgunk legyen az azonnali jelszócsere.
  • Ha a szállásunk internetes kapcsolata azt kéri, hogy frissítsünk egy szoftvert a kapcsolódás érdekében, azonnal kapcsolódjunk le a hálózatról, és jelentsük szállásadónknak a problémát.
  • Ne használjunk olyan Wi-Fi kapcsolatot, amely nincs WPA2 protokollal titkosítva. Az ennél alacsonyabb szintű titkosítások nem hatékonyak és könnyen feltörhetők. Ha nincs ilyen titkosítás, akkor kapcsolódjunk le a hálózatról.
  • Amennyiben nyilvános Wi-Fi hálózatot használunk a munkahelyünk rendszerébe való belépéshez, mindenképpen használjunk VPN (virtual private network) megoldást. Mindenhol, ahol lehetőségünk van rá, éljünk a kétfaktoros azonosítási lehetőséggel, így a sima jelszólopás esetén is nagyobb biztonságban maradunk.
  • Ha nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozunk, akkor kerüljük az online bankolást és vásárlást. Amennyiben elkerülhetetlen az online ügyintézés/vásárlás, akkor használjuk adatcsomagunkat, és készítsünk saját hotspotot.
  • Ha nincs antivírus megoldásunk, de úgy gondoljuk, hogy számítógépünk megfertőződhetett, akkor használjunk olyan ingyenes online víruskereső megoldását, amely nem igényel telepítést, de segítségével utazásaink alatt is megtalálhatjuk és eltávolíthatjuk a kártevőket gépünkről.
     

Végül beszéljünk az augusztus hónapot végigkísérő Rio-i olimpiával kapcsolatos teendőinkről:

  • Tartózkodjunk a kéretlen e-mailek (spam-ek) megnyitásától. Azon emailek, amelyek például azt állítják, hogy ön jegyet nyert az olimpia egyik eseményére, nagy valószínűséggel malware-t (rosszindulatú szoftver) tartalmaznak.
  • Áldozatául eshet jegyüzérnek, aki jegyeket kínál az olimpia egyik eseményére. Ha úgy találja, hogy az ön által felkeresett online bolt hihetetlenül alacsony áron kínál jegyeket, némi kutatással biztosan meg tudja állapítani, hogy a forrás hiteles-e? Tájékozódjon alaposan, mielőtt a hitel- vagy betéti kártyája adatait megadja, és a jegyvásárlást elkezdené.
  • Ne kövesse az ingyenes élő közvetítéseket ajánló hirdetésekben és felugró ablakokban megjelenő linkeket. Káros adathalász hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek malware-t tölthetnek le a számítógépére.
  • Ha részt kíván venni fogadási játékban, vagy egyéb pénzügyi tranzakciót igénylő dologban, a műveleteket semmiképpen ne nyílt Wi-Fi hálózaton keresztül hajtsa végre. A kiberbűnözők a Wi-Fi tartományon keresztül megtámadhatják az ön eszközét, és ellophatják az adatait.