| Telefon: +36 22 501 632

Seacon Europe Kft. | 8000 Székesfehérvár, Móricz Zs. u. 14.

Az idén februárban jelent meg egy érdekes törvényjavaslat a parlament.hu-n, amely az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokkal foglalkozik. Ez a javaslat sok más dolog mellett szabályozná a munkahelyi számítástechnikai eszközök használatát is. A törvényalkotók szándéka szerint ez a módosítás a szervezetek, vállalkozások működésének hatékonyabbá tételét célozza.
Emlékeztetnénk a kedves olvasót arra a tényre, miszerint ma már szinte csak a változás állandó. Nem mindig könnyű kezelni és hozzá alkalmazkodni, sokszor félünk tőle, pedig számos hozadéka lehet. Ha pedig a változás jelenti az állandóságot, akkor nem nagyon van más választás, mint menni vele, és a saját javunkra fordítani. Ezt szem előtt tartva pedig már nem is a jelenre, hanem a jövőre kell gondolni. Az alkalmazottak tevékenységének megítélése kapcsán már nem annyira munkakörre, sőt nem is készségekre, hanem a munkatársak tanulási potenciáljára kell figyelni. …
Nem új kérdés a munkaidő hatékony kihasználása, régóta foglalkoznak vele Magyarországon is.

Lássuk, milyen érvek szólnak a munkahelyi számítástechnikai eszközök használatának újra szabályozása mellett és ellene?!

Az elmúlt években a mobil számítástechnikai eszközök, az okos telefonok, a különböző alkalmazások megjelenése, illetve azok széleskörű elterjedése, valamint az egyre népszerűbbé és általánosabbá váló közösségi médiafelületek használata számos újszerű és sok esetben még megválaszolatlan kérdést vetett fel. A közösségi médiafelületek igénybevételének számos pozitív eredménye lehet, ugyanakkor egyre inkább előtérbe kerülnek a negatív következmények is.

Pro – Érvek a tervezett szigorúbb szabályozás mellett

a nulladik érv

  • Ha egy alkalmazott a közösségi oldalak böngészését, vagy a magánbeszélgetéseit (chat) stb. rendszeresen a munkavégzés helyett folytatja, akkor ez a tevékenysége szinte egészen biztosan a munkateljesítménye csökkenését fogja eredményezni, és ezzel akár komoly kárt is okozhat a munkaadója üzletmenetében.
    A közösségi média a felhasználók életére is káros lehet. ...

az első érv, ami az ilyen szabályozás mellett szól

  • jobban kihasznált munkaidő:
    A javaslat szövege: „A munkavállaló a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert (a továbbiakban: számítástechnikai eszköz) – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja.”
    A javaslat tehát biztosítja azt a fontos szabályozást, miszerint a törvénynek megfelelő alaphelyzetben a munkavállaló csak a munkavégzéshez használhassa a számára biztosított eszközöket, ugyanakkor a munkáltató engedélyezheti is a munkavállalói számára a számítástechnikai eszközök egyéb, a munkaviszonyhoz nem kötődő használatát is. Ezzel a két lehetőséggel a munkaidő jobb kihasználásnak szabályozási feltételei adottak lehetnek

a második érv, ami e mellett a szabályozás mellett szól

  • Az informatikai biztonság helyzete javul
    Mint azt az előző évek történései bizonyítják, egy szervezetben az informatikai biztonság legsérülékenyebb eleme az emberi tényező. Az interneten szörfölve sokan válnak meggondolatlanná, jutnak el tiltott, vagy veszélyes internetes helyekre (pl. a mély vagy a sötét web oldalaira), hajtanak végre problémás internetes műveleteket (pl. fogadás stb.) Amennyiben ezeket a dolgokat a felhasználó munkaidőben és/vagy céges környezetben, céges és/vagy akár saját eszközzel hajtja végre, saját magán kívül a cég eszközeit, hálózatát, üzleti értékeit (adatait) is veszélybe sodorhatja.
    Pusztán egy ilyen típusú szabályozás önmaga is hatékonyan képes segíteni a szervezeteket, vállalkozásokat egy magasabb információbiztonsági szint elérésében azzal, hogy a felhasználóknak megtiltja olyan (informatikai) műveletek végzését, amelyek esetleg a szervezettel, vállalkozással szembeni külső támadásokhoz vezethetnek (adathalász (magán)mailek megnyitása, veszélyes weboldalak felkeresése, ezzel egy rosszindulatú támadás lehetővé tétele stb.)

Mi, a Seacon Europe a saját fejlesztésű Sealog rendszerünkkel segíteni tudunk a megfelelő ellenőrzés végrehajtásában.
A SeaLog képes

  • a szervezet/cég működése szempontjából kritikus folyamatok támogatására kidolgozott és alkalmazott informatikai rendszerek által rögzített digitális nyomok összegyűjtésére;
  • a nyomgyűjtés felügyeletére és ellenőrzésére;
  • a gyűjtött és/vagy rögzített forrásadatok feldolgozásával a rendellenességek feltárására, esetleges fenyegetések, működési anomáliák felderítésére, valamint az ilyen típusú események megelőzésének támogatására, a rendszerek használata során felderíthető rejtett összefüggések elemzésével.

Kontra – Érvek, amelyek a tervezett direkt szabályozás ellen szólnak:

az első

  • Általánosságban is igaz az, hogy támogatni kell az alkalmazottak, munkavállalók szakismereteinek bővítését. Az internet pedig az egyik legjobb forrás az ismeretek bővítésére (beleértve ebbe még a Facebookot, a Pinterestet, az Instagramot vagy más hasonló oldalakat is). Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy a szabad, korlátozásmentes internetes keresgetés, olvasás, tanulás konform lenne a tervezett szabályozással.

a második

  • A jó munkahelyhez, a hatékony munkavégzéshez a megfelelő munkahelyi környezet is szükséges. Csak néhány példa a világból – Google, Apple, Adobe, Microsoft, vagy a magyar Graphisoft. Ezeknél a cégeknél a hatékonyság elérése nem az internetezés tiltásával, a munkaeszközök vizslatásával, vagy egyéb, a dolgozót „zaklató” eszközzel történik. Tervezett munka, teljesítményelvárások, folyamatos, rendszeres számonkérés, ösztönzés – ezek a fizikai és szellemi munkát igénylő területeken egyarán eredményesen alkalmazhatók.    

a harmadik

  • Az informatika mai fejlettségi szintje alkalmas arra, hogy a szervezet, vállalkozás számára szakmailag, üzletileg veszélyes tartalmakhoz történő hozzáférést korlátozza, vagy akár le is tiltsa. Számtalan határvédelmi, tartalomvédelmi megoldást stb. nyújtanak a biztonsági rendszereket fejlesztő cégek, ezek segítségével helyileg szabályozhatják a szervezetek, vállalkozások a kimenő és bejövő hozzáféréseket akár rendszerek, adatok vagy a személyzet vonatkozásában is.

Mi, a Seacon Europe is tudunk segíteni a saját fejlesztésű Sealog rendszerünkkel a megfelelő határvédelem elérésében.
A SeaLog képes

  • a szervezet/cég működése szempontjából kritikus folyamatok támogatására kidolgozott és alkalmazott informatikai rendszerek által rögzített digitális nyomok összegyűjtésére,
  • a nyomgyűjtés felügyeletére és ellenőrzésére,
  • a gyűjtött és/vagy rögzített forrásadatok feldolgozásával a rendellenességek feltárására, esetleges fenyegetések, működési anomáliák felderítésére, valamint az ilyen típusú események megelőzésének támogatására, a rendszerek használata során felderíthető rejtett összefüggések elemzésével.

Amennyiben szüksége van egy megbízható, a cikkben vázolt feladatok végrehajtását támogató rendszerre, kérjük, keresse meg a Seacon Europe Kft.-t! (Elérhetőségünk)
Biztosak vagyunk abban, hogy megfelelő megoldást tudunk ajánlani Önöknek a munkahelyi számítástechnikai eszközeik használatának ellenőrzésére.